Anna Maria

De schoonheid van dementie is mijn tweede boek en daarin beschrijf ik in gedichten, verhalen en abstracte collages mijn persoonlijke ervaringen met mijn moeder Ria. Door alles wat wegviel kon ik zien wie zij werkelijk was en heb ik mezelf nog beter leren kennen. Ik ben jaren bezig met leven in het nu, maar het proces van en met mijn moeder heeft me geleerd hoe dat te doen als het emotioneel zwaar weer is.

“Het is tijd voor een andere kijk op dementie.”

Met ‘De schoonheid van dementie’ wil ik graag een andere kijk op dementie  overbrengen dan we gewend zijn, namelijk op dat wat we niet kunnen zien of beredeneren. Wat gebeurt er allemaal met je dierbare die dementie heeft en wat doet het met jou? We zijn gewend om naar de buitenkant te kijken, die wegvalt bij dementie. Als we daardoor heen kijken, kunnen we zien en voelen wie we werkelijk zijn, mensen die onvoorwaardelijk liefhebben. We kunnen communiceren zonder woorden met mensen met dementie, we kunnen onze intuïtie inzetten om ze beter te begrijpen, en ze leren ons wijze lessen als we werkelijk luisteren.

“Dementie legt de ziel bloot die we werkelijk zijn en die nooit verdwijnt.”

Mijn eerste boek heet ‘Groen leven doet je goed’ en daarin staan praktische tips hoe jij op je eigen manier de kracht van de natuur kunt benutten. 

Naast het schrijven en creatief bezig zijn, geef ik healings op afstand. Hier lees je daar meer over. 

 

Portret Anna Maria
Foto: Carmen Vreeburg